Luister live

Warmtebalans fossielvrije tomatenteelt met full-LED

Bij Delphy Improvement Centre worden al een aantal jaren proeven gedaan met grove trostomaat onder geavanceerde belichtingssystemen. Hierbij wordt de kaslucht ontvochtigd met luchtbehandelingskasten die de condensatiewarmte terugwinnen. Het streven van deze proeven is om met zo min mogelijk fossiele brandstoffen een praktijkconforme productie en kwaliteit te bereiken, aldus Kas als Energiebron.

Dit als stap op weg naar een fossielvrije rendabele glastuinbouw. Doordat elektriciteit groen kan worden ingekocht, is ervoor gekozen om de warmtevraag zo veel mogelijk te voorzien uit de teruggewonnen warmte met behulp van een elektrische warmtepomp.

Invloed warmtebalans
Voor de huidige teelt, die gestart is in september 2020, is het hybride belichtingssysteem vervangen voor full-LED. Door de hogere efficiency van LED ten opzichte van SON-T kon het geļnstalleerd elektrisch vermogen van de belichting worden verlaagd van 103 naar 85 We/m2, terwijl de hoeveelheid PAR van de lampen juist steeg van 227 naar 280 µmol/m2.s.

Het verlagen van input van elektriciteit en het verhogen van de output van PAR heeft invloed op de warmtebalans: de lampen brengen minder warmte in de kas, terwijl een hoger PAR niveau een hogere kastemperatuur vraagt. Dit blijkt ook uit de warmtebalansen in bijgaande figuren. Dit seizoen tot 22 maart 2021 met full-LED wordt vergeleken met dezelfde periode van het jaar daarvoor met hybride belichting.

Lees hier verder

Bron: Kas als Energiebron

Deel artikel